Labels

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡIΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΜΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-1832 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ 1967-1974 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΘΡΥΛΟΙ / ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1453 - 1821 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΟΙ / ΗΜΙΘΕΟΙ / ΗΡΩΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΤΤΙΛΑΣ ΡΗΤΑ

23 Νοεμβρίου 2012

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑΔΑ. Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.



ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Giovan Francesco Camocio 1574
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΑΣΤΡΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΑΣΤΡΟ
Η πρώτη αναφορά στην ιστορίαγια τη Ζάκυνθο γίνεται από τον Όμηρο στα έργα του Ιλιάδα και Οδύσσεια και αναφέρεται σε αυτή με το όνομα «Υληέσσα» που σημαίνει γεμάτη δάση. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον πρώτο της οικιστή ,τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανο, που εγκαταστάθηκε στο νησί το 1500 π.Χ., σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Θουκυδίδη και του Παυσανία.
Στο νησί λατρευόταν οι Θεοί Άρτεμης και Απόλλωνας, όπως προκύπτει από τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν.
Η Ζάκυνθος δεν έλαβε μέρος στους Περσικούς πολέμους, υποστήριξε όμως την Αθηναϊκή συμμαχία στην εκστρατεία κατά της Σικελίας. Με την αποτυχία της εκστρατείας η Αθηναϊκή Συμμαχία διαλύεται και η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες, όπου παρέμεινε στην κυριαρχία τους μέχρι να κατακτηθεί από τους Μακεδόνες.
Αργότερα, η Ζάκυνθος πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.Χ. Αρχικά η Ζάκυνθος διοικείται από Ρωμαίο κυβερνήτη, μετά όμως απέκτησε ένα είδος αυτοδυναμίας. Αν και έγιναν πολλές φορές προσπάθειες αποδέσμευσης του νησιού από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της Ζακύνθου συνεργάστηκαν με τους Ρωμαίους για να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές.
Στα Βυζαντινά χρόνια, η Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, ταλαιπωρείται από τις πειρατικές επιδρομές, αφού αποτελούσε εύκολο στόχο λόγω της απόστασης της από το κέντρο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Με την αρχή της πτώσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει την νέα απειλή , τους Σταυροφόρους, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στις Βυζαντινές επαρχίες που βρίσκουν στον δρόμο τους για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων, όπου κατευθύνονταν.
Στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. οι Φράγκοι καταλαμβάνουν το νησί της Ζακύνθου, το οποίο και παραμένει στην κυριαρχία τους για τρεις αιώνες, έως το 1479 που περνάει στα χέρια των Τούρκων.
Το 1485, οι Ενετοί αναγνωρίζοντας την στρατηγική θέση της Ζακύνθου, καταλαμβάνουν το νησί και ο πληθυσμός του νησιού ενισχύεται με ενετούς υπηκόους αλλά και με Έλληνες που καταφθάνουν στη Ζάκυνθο από τις περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι. Πολύ σύντομα το νησί γίνεται το κέντρο του Ελληνισμού, ενώ αρχίζει μία περίοδος οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης στην Ζάκυνθο. Η Βενετσιάνικη κατοχή τελειώνει το 1797, όπου καταφθάνουν στο νησί οι Γάλλοι, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Ζακύνθου, αφού κατέλυσαν το αριστοκρατικό πολίτευμα που υπήρχε μέχρι τότε.
Το 1798 το νησί παραδίδεται στους Ρώσους, ενώ το 1800 υπογράφεται συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όπου ιδρύεται η Επτανησιακή πολιτεία, το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, το οποίο κράτησε μόλις 7 χρόνια. Το 1807 η Ζάκυνθος περνά ξανά στα χέρια των Γάλλων, για 2 χρόνια αυτή τη φορά, ενώ το 1809 ο αγγλικός στόλος καταλαμβάνει το νησί όπου παραμένει στην κυριαρχία τους μέχρι το 1864. Κατά τη διάρκεια της Αγγλικής κατοχής σημαντικά έργα υποδομής εκτελούνται , όπως δρόμοι και γέφυρες.
Στις 21 Μαΐου επισημοποιείται η ένωση των νησιών του Ιονίου με το Ελληνικό κράτος.
Η Ζάκυνθος διαθέτει πλούσια και πανάρχαιη ιστορία όπως και κάθε νησί στο Ιόνιο πέλαγος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου