Labels

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡIΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΜΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-1832 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ 1967-1974 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΘΡΥΛΟΙ / ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1453 - 1821 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΟΙ / ΗΜΙΘΕΟΙ / ΗΡΩΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΤΤΙΛΑΣ ΡΗΤΑ

2 Νοεμβρίου 2013

2 Νοεμβρίου 1977 Αθήνα: Η «μητέρα» των καταιγίδων

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Τη «μητέρα» των καταιγίδων τη γνωρίσαμε στις αρχές Νοεμβρίου 1977. Τότε επλήγησαν η Αθήνα και ο Πειραιάς, ο οποίος υπέστη βιβλικές καταστροφές. Τα θύματα ανήλθαν σε 36. Μόνον στην Αθήνα πλημμύρισαν 972 υπόγεια, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Η νεροποντή ξέσπασε γύρω στις επτά το απόγευμα, παραλύοντας το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών, βυθίζοντας στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη την Αττική και εξαρθρώνοντας τις συγκοινωνίες.
Στις εννέα το βράδυ η Αστυνομία κατάλαβε πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο, οι κλήσεις για βοήθεια ήταν αναρίθμητες και τα περισσότερα αστυνομικά αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κλήθηκε ο Στρατός και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από τα νερά αποκλείσθηκαν ολόκληρες περιοχές όπως το Νέο Φάληρο οι Τζιτζιφιές και ο Ταύρος ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Περιστέρι. Στο Μοσχάτο χρειάστηκε η βοήθεια του Στρατού για να σωθούν χιλιάδες αποκλεισμένοι. Το ύψος του νερού σε πολλούς δρόμους ξεπέρασε και τα δύο μέτρα ενώ για πολλές ώρες η κυκλοφορία στο δρόμο που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά (Πειραιώς) είχε διακοπεί. Κεραυνοί κατέστρεψαν τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της αμέσου δράσεως στον Λυκαβηττό και της αμέσου επεμβάσεως στην Πάρνηθα.
Στη λεωφόρο Καβάλας παρασύρθηκε ταξί, στο οποίο επέβαιναν μία μητέρα με το βρέφος της και η πεθερά της. Οι ενήλικες διασώθηκαν, αλλά το ορμητικό ρεύμα άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά της μητέρας του και βρέθηκε άψυχο σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Μια 16χρονη πνίγηκε στην πλατεία Κορυδαλλού, ενώ έχασαν τη ζωή τους και μια 25χρονη μάνα με τους δύο γιους της, ηλικίας 7 και 4 ετών. Ατελείωτες τραγωδίες προκάλεσε εκείνη η νεροποντή, η οποία διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας προς 3η Νοεμβρίου 1977.

mikros-romios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου