Labels

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡIΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΜΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-1832 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ 1967-1974 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΘΡΥΛΟΙ / ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1453 - 1821 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΟΙ / ΗΜΙΘΕΟΙ / ΗΡΩΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΤΤΙΛΑΣ ΡΗΤΑ

5 Νοεμβρίου 2013

Οι δέκα πιο ακριβοί πίνακες ζωγραφικής

Από τους Χαρτοπαίκτες του Paul Cezanne μέχρι και τον Ταχυδρόμο του Vincent Van Gogh , φαίνεται πως η τέχνη είναι ένα σπορ για….δυνατούς παίχτες. Παρακάτω αναφέρονται τα έργα τέχνης που κόστισαν τα μεγαλύτερα ποσά στην ιστορία των πωλήσεων ζωγραφικών πινάκων.















1. Paul Cezanne «The Card Players» 1892-1893
Ο πίνακας του Cezanne ανήκε σε σειρά πέντε έργων τα οποία παρουσίαζαν Γάλλους χωρικούς να παίζουν χαρτιά. Οι ιστορικοί της τέχνης θεωρούν ότι η ψυχολογική ένταση που αποτυπώνει ο πίνακας τον κατατάσσει στα αριστουργήματα της μετά-ιμπρεσιονιστικής εποχής. Το έργο πωλήθηκε από τον Έλληνα πλοιοκτήτη Γεώργιο Εμπειρίκο , τον Απρίλιο του 2011 , στην αστρονομική τιμή των 260 εκ.$ και αγοράσθηκε από την βασιλική οικογένεια του Κατάρ η οποία διαθέτει τεράστια συλλογή έργων. Θεωρείται το πιο ακριβοπληρωμένο έργο στην ιστορία των πωλήσεων έργων τέχνης.



2. Jackson Pollock «No.5» 1948
O πίνακας του Pollock σε μπερδεμένες αποχρώσεις καφέ και κίτρινου πωλήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στην τιμή των 160 εκ.$. Ο David Geffen ,αμερικάνος παραγωγός και πωλητής του έργου δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα το όνομα του αγοραστή. Διάφορες φήμες έχουν υπάρξει ,όπως ότι η τιμή είναι πλασματική και ότι ο άγνωστος ιδιοκτήτης αγόρασε σε μεγαλύτερη τιμή τον πίνακα του πιο ακριβού εκπροσώπου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.




3. Willem de Kooning «Woman III» 1952-1953
O David Geffen λίγες μέρες μετά την πώληση του «Νο.5» του Pollock , αποφάσισε να πουλήσει άλλον έναν πίνακα-σύμβολο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού . Η «Γυναίκα III» αποτελεί μέρος μιας σειράς από έξι πίνακες του Kooning στους οποίους κεντρικό θέμα είναι η γυναίκα. Το έργο, κατά την Ισλαμική επανάσταση του 1979 , απαγορεύθηκε λόγω των αυστηρών κανόνων της κυβέρνησης για τους ζωγραφικούς πίνακες και τις απεικονίσεις τους . Ο πίνακας πωλήθηκε το 2006 στην τιμή των 157 εκ. $. Πρόκειται για την μόνη γυναίκα του δημιουργού που βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή και συγκεκριμένα σε αυτήν του Steven.A



4. Gustav Klimt «Adele Bloch-Bauer I» 1907
O πίνακας πωλήθηκε στον μεγιστάνα των καλλυντικών Ronald Lauder και στην Neu Gallerieστην τιμή των 154 εκ $. Η πώλησή του προκάλεσε σοκ στην αγορά των έργων τέχνης όχι μόνο για το τεράστιο ποσό που καταβλήθηκε αλλά και για την απόλυτη μυστικότητα με την οποία έγινε η αγορά. Ο Klimt χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τον πίνακα ο οποίος είναι λάδι και χρυσό σε καμβά. Το μοντέλο του πίνακα η Adele Block-Bauer ήταν το μοναδικό που οKlimt ζωγράφισε δύο φορές , στο έργο αυτό και στο έργο «Adele Block-Bauer II». Ο πίνακας ανήκε σε ομάδα πέντε καμβάδων τους οποίους οι Ναζί είχαν κατασχέσει κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου πολέμου. Μετά τον πόλεμο οι πίνακες τοποθετήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστρίας το 1948.
  



5. Vincent Van Gogh «Portrait of Dr.Gachet.» 1890
Το Μάιο του 1990 πωλήθηκε στον Royoei Saito ο πίνακας του Van Gogh και η προηγούμενη κάτοχος του πίνακα οικογένεια Kramarsky έγινε κατά 147εκ.$ πλουσιότερη. Ο γνωστός πίνακας αποτυπώνει τον γιατρό που φρόντιζε τον καλλιτέχνη τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Υπάρχουν δυο αυθεντικές παραλλαγές του πίνακα που, ενώ έχουν πολλά κοινά στοιχεία , διαφοροποιούνται εύκολα.



6. Pierre-Auguste Renoir «Bal du Moulin de la Galette» 1878
Ο Ιάπωνας Royoei Saito…ξαναχτύπησε το Μάιο του 1990 και αγόρασε τον πίνακα στα 139εκ.$. Το έργο αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Ιμπρεσιονισμού. Αποτυπώνει ένα τυπικό Κυριακάτικο απόγευμα στο Moulin de la Gallettte στην Μονμάρτη του Παρισιού.



7. Pablo Picasso «Garcon a la pipe» 1904
Η πώληση του “νεαρού καπνιστή” το 2004 αποτέλεσε ορόσημο στον κόσμο των δημοπρασιών της τέχνης. Έσπασε το ρεκόρ που είχε ο Van Gogh από το 1990 , ενώ ήταν η πρώτη φορά που πίνακας έσπαγε το φράγμα των 100εκ.$. Το όνομα του αγοραστή , ο οποίος κατέβαλλε το ποσό των 127εκ.$ , δεν αποκαλύφθηκε.
  



8. Edvard Minch «The Scream» 1895
To Μάιο του 2012 “H Κραυγή” πέρασε στην συλλογή του Leon Black , με αντάλλαγμα το ποσό των 120εκ.$ . Είναι η πιο πολύχρωμη από τις ,συνολικά, τέσσερις παραλλαγές του πίνακα από τον εξπρεσιονιστή Edvard Minch. Οι πίνακες απεικονίζουν μια φιγούρα με αγωνιώδη έκφραση και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Η “Κραυγή” έχει γίνει πολλές φορές στόχος ληστών έργων τέχνης. Το 1994 η παραλλαγή που ανήκε στην National Gallery εκλάπη και βρέθηκε λίγους μήνες αργότερα.



9. Pablo Picasso «Nude , green leaves and bust.» 1932
To Μάιο του 2010 ο οίκος δημοπρασιών Christies στη Νέα Υόρκη πλειοδότησε για λογαριασμό άγνωστου αγοραστή , τον πίνακα του Picasso , ο οποίος πωλήθηκε στην τιμή των 128εκ.$ . Το πολύχρωμο και αισθησιακό αυτό έργο δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο κοινό μέχρι το 1961 και αποτελεί μέχρι και σήμερα το πιο ακριβό έργο του Picasso που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.



10. Vincent Van Gogh «Portrait of Joseph Roulin» 1889
Ο 10ος πιο ακριβός πίνακας που πωλήθηκε ποτέ στην ιστορία της ζωγραφικής τέχνης δεν έχει ξεκάθαρη τιμή. Εικάζεται ότι κόστισε κάτι παραπάνω από 110εκ.$. Σήμερα βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το μοντέρνο πορτραίτο τουVan Gogh αποτυπώνει έναν άνδρα που δούλευε στο ταχυδρομείο και με τον οποίο είχε συνδεθεί με στενές σχέσεις φιλίας ο καλλιτέχνης εφόσον ζούσαν στον ίδιο δρόμο. Ο Van Goghέχει αποτυπώσει σε έξι έργα τον Joseph Roulling.





Ε.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου